Hakkında

Uzun yıllar helva üretimi ile üretim sektöründe faaliyet gösteren kökleri 1888 yılına dayanan Helvacızade şirketi ismini ailenin soyadından almaktadır. 1950’li yıllarda ise perakende ürün dağıtımı ve toptan gıda işlerini de iş alanlarına eklemiştir.

Prensip olarak kazandıklarını yatırıma dönüştüren Helvacızade firması, Kasım 1989’da temeli atılan ve 25 Ekim 1991 tarihinde tamamlanan 24000 m2 açık 6000 m2 kapalı alan üzerine yağ fabrikası kurmuştur. Yağ fabrikası yılda 20000 ton kapasite ile üretime başlamıştır.

1994 yılında Danimarka, Almanya, İsveç, Belçika, Azerbaycan, Kazakistan, Türkmenistan, Tacikistan, Gürcistan ve Suudi Arabistan gibi bir çok ülkeye ihracata başlamıştır.

Piyasadaki talep doğrultusunda eklenen tesisler ile 2003 yılında yıllık 130 bin ton üretim kapasitesine çıkarılmıştır. Kapasite artışı ile 24 çeşit bitkisel yağ üretimine çıkmıştır. Helvacızade tesisleri günümüzde 102 bin m2 açık 50 bin m2 kapalı alan üzerinde faaliyetlerini sürdürmektedir. PLC otomasyon sistemi sayesinde insan hatasından bağımsız ileri ve kapsamlı teknoloji kullanılarak üretim el değmeden gerçekleştirilmektedir. Ayçiçek yağı, Zeytinyağı, Mısır Yağı, Soya Yağı, Kanola Yağı, Pamuk Yağı, Fındık Yağı ve bitkisel karışım yağ üretimi yapılmaktadır.

1991 yılından beri Ayçiçek yağı, 2002 yılında fındık yağını ve 2003 yılında ise mısır ve zeytinyağını ürün yelpazesine katmıştır. 2007 yılında Miksvit ve Soyalin ürünlerini de ekleyerek yurt içi ve yurt dışı fuarlara da katılım göstererek iç ve dış piyasada iş hacmini geliştirmiştir. Bir çok ilke imza atan Helvacızade, 2008 yılında Türkiye’de ilk kez fıstık yağı üretimini gerçekleştirmiştir.

Helvacızade A. Ş. Olarak ulaşılan son nokta EFQM (European Foundation of Quality Management – Avrupa Kalite Vakfı) mükemmellik modeli olmuştur. Türkiye de alan ilk yağ fabrikasıdır Bu bağlamda EFQM mükemmellik modelinde yer alan kriterleri organizasyonun hedefleri doğrultusunda tasarlayıp yapılandırdıktan sonra şirket bünyesinde uygulamaya konulmuştur.

2009 yılında Türkiye’de ve Dünya’da bir ilk olarak alternatif tıbba destek veren 20 bitki türünden üretilen natürel bitkisel yağların üretimini gerçekleştirmiştir. 10 yıl süren bir ar-ge sonucu doğanın zenginliğinin keşfi olan Zade Naturel serisi geliştirilmiştir. Üzüm çekirdeği yağı, Nar çekirdeği yağı, Kabak Çekirdeği yağı, Keten Tohumu yağı, Haşhaş Yağı, Susam Yağı, Aspir Yağı, Çörekotu yağı gibi ürünleri pazara sunmuştur.

Bitkisel yağlardaki engin tecrübesini ilaveten, 1999 yılında başlayan ve 5 yıl süre ile 60 kişiden oluşan bir bilim kurulunun yürüttüğü Ar-Ge çalışmaları (Ege Üniversitesi İlaç Geliştirme ve Farmakokinetik Araştırma Uygulama Merkezi ARGEFAR işbirliği) ile bitkisel ürünler geliştirilmiştir. Zade Vital markası ile, 23 çeşit soğuk pres ve 16 çeşit organik soğuk pres olmak üzere 170’den fazla form seçeneğini 2012 yılı Mart ayından itibaren doktor ve eczacılarla buluşturmuştur. Türkiye’nin ilk sağlıklı yaşam markası olan Zade Vital, bugün değerli bitki, meyve ve tohumları “cold press” yöntemiyle 106 farklı çeşit ve 501 form ile üretim yapmaktadır, 13 bin den fazla eczanede yer almaktadır.

Konya’daki Zade tesislerinde Doğal Ürünleri Araştırma Uygulama Merkezi DUAMER’i kuran Helvacızade, 2013 yılında 85000 m2 alan içerisinde 2500 m2 lık araştırma uygulama merkezini de endüstriye kazandırmıştır. Helvacızade ayrıca Türkiye’de ilk kez geleneksel bitkisel bir tıbbi ürünün Sağlık Bakanlığı’ndan beşeri tıbbi ürün ruhsatı alma başarısını elde etmiştir. 2015 yılında faaliyete geçen Zade Vital Ar-Ge ve Üretim tesisleri, GMP (Good Manufacturing Practices / İyi üretim Uygulamaları) standartlarında üretim yapabilen, Avrupa’nın en büyük yumuşak kapsül üretim tesisi olarak kurulmuştur.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından, 1 Eylül 2015 tarihinde Türkiye’nin 200. Ar-Ge Merkezi olarak belgelendirilen Zade & Zade Vital İbn-i Sina Ar-Ge Merkezi’nde Zade ve Zade Vital markaları için besin destekleri, gıda ve ilaç alanında yeni ürün geliştirme ve patent alma işlemleri gerçekleştirilmektedir.

Konya’da bulunan genel merkezi, Zade ve Zade Vital tesisleri ile bitkisel yağ ve doğal besleyici gıda takviyeleri üretimini gerçekleştiren Helvacızade 7 tesis ve 430 çalışanı ile Türkiye’nin en büyük 500 sanayi kuruluşu arasında yer almaktadır. Günümüzde 5 kıtaya ve 70’den fazla ülkeye ihracat gerçekleştiren Helvacızade 17 kalite ve sistem sertifikasyon belgesi ile üretim yapan ilk ve tek kuruluştur. Helvacızade gelecek yatırımlarını sürdürmeye devam ederken yenilikçi ve yüksek teknolojili ürünleri geliştirerek, Zade ve Zade Vital markaları ile müşteri ve tüketicilerine sunmaya devam etmeyi hedeflemektedir.

E-bültenimize üye olun, yeni ürünlerimizden ve içeriklerimizden haberdar olun.