Üretim

Prensip olarak kazandıklarını yatırıma dönüştüren Helvacızade firması, Kasım 1989’da temeli atılan ve 25 Ekim 1991 tarihinde tamamlanan 24000 m2 açık 6000 m2 kapalı alan üzerine bitkisel yağ fabrikası kurmuştur. Yağ fabrikası yılda 20000 ton kapasitesi ile üretime başlamıştır.

Zade Ayçiçek Yağı tesisleri teknoloji seçiminden uygulama aşamasına kadar, dünyaca ünlü uzmanların ve danışman firmaların desteğini almıştır. En ileri arındırma seviyesini sağlayan, dünyanın en ileri teknolojisi kullanılmaktadır. Üretim aşamalarının tamamı bilgisayar sistemi üzerinden insan hatasından bağımsız PLC Otomasyon sistemleri ile gerçekleştirilmektedir.

Üretim aşamaları; Degumming (gamların giderilmesi), Dewaxing (waxların giderilmesi), Notralization (serbest yağ asitlerinin alınması), Bleaching (ağartma), Winterization (kristallendirme), Deodarization (koku alma) işlem ve prosesleridir. Tüm aşamalarda üstün teknoloji sayesinde yüksek arındırma seviyesi bulunmaktadır. Bu sebeple üretimi gerçekleşen yağ saf ve uzun ömürlüdür. Bu işlemlerin bilgisayar otomasyon sistemlerine uygun olarak gerçekleştirilmesi sayesinde üretimi gerçekleştirilen bitkisel yağlarda trans yağ oluşmamaktadır.

Tesis içerisinde yağ üretim sistemleri haricinde ek olan birimlerde mevcuttur. Buhar ve ısı santralinde sistem için gerekli olan yumuşak buhar üretilmektedir. Ters osmos su tesisinde ham su bir adet kum filtresinden ve iki adet iyon değiştiriciden geçilerek yumuşatılmaktadır. Bu suyun bir kısmı buhar üretmek için kullanılırken, bir kısmı da Rafine sistemine gönderilmektedir. Ters ozmoz su tesisi ile üretilen su içilebilecek niteliktedir.

Fabrikadaki yüksek teknoloji sayesinde üretim aşamasında elde edilen yabancı yağ asitleri üniversite ve sanayi iş birliği ile geliştirilen ekstra bir tesiste işlenerek kimya, kozmetik ve yem sanayine ham madde olarak sanayiye kazandırılmaktadır.

Üretim, her kademede görev alanların kaliteli üretim anlayışındaki bilgi ve deneyimleriyle desteklenir.

2003 yılında yıllık 130 bin ton kapasiteye çıkarılarak bugün 102 bin m2 açık 50 bin m2 kapalı alan üzerinde faaliyet göstermeye devam etmektedir.
Kapasite artışı sayesinde bitkisel yağları 12 farklı üretim yöntemi uygulayarak üretebilme olanağı sağlamıştır. Zade yağ tesisleri üstün ve yüksek teknolojiye sahip Türkiye’deki ilk ve tek tesistir. Üstün ve rakipsiz teknolojisi ile yenilikçi ürünleri pazarın ihtiyacı doğrultusunda ürün portföyüne ekleyerek müşterilerine ve tüketicilerine sunmaya devam edecektir.

Kalite Standartları

Üretimin her aşamasında Uluslararası Standartlar Enstitüsü’nün ISO 9000 standartlar bütünüyle tarif edilen Kalite Güvence Sistemleri uygulanmaktadır. Türkiye’de ISO 9002 Kalite Sistem Belgesini 1994 yılında alan ilk yağ üretim tesisi ünvanına sahiptir. 1998 yılında ürün tasarımı ve geliştirilmesini de içine alarak TS-EN-ISO 9001 kalite sistemine geçilmiştir. 2002 yılında ISO 9001:2000 versiyonu da başarı ile gerçekleştirilmiştir.

Zade bitkisel yağ tesislerinde, sistem içerisinde 17 ayrı noktadan alınan numuneler üzerinde TS EN ISO IEC 17025 Laboratuvar Yeterlilik belgesine sahip laboratuvarlarda her gün 400’e varan analiz yapılmaktadır.
1998 yılında Avrupa’da yaygın olan ancak Türkiye’ nin yeni tanıştığı TS-EN-ISO 14001 Çevre yönetim sistemleri belgesi alınmıştır. 1998 yılında ise TS-EN-ISO 9000 Kalite Güvence Sistem Belgesi alınmıştır. Gıda hijyenine büyük önem verilen fabrikada HACCP (Tehlike Analizi ve Kritik Kontrol Noktaları) kapsamında üretim yapılmaktadır.

2001 yılında BVQI tarafından OHSAS 18001 çalışan sağlığı ve iş güvenliği belgesine layık görülmüştür.

Helvacızade A. Ş. Olarak ulaşılan son nokta EFQM (European Foundation of Quality Management – Avrupa Kalite Vakfı) mükemmellik modeli olmuştur. Türkiye’de ilk alan yağ firmasıdır. EFQM mükemmellik modelinde yer alan kriterler organizasyonun hedefleri doğrultusunda tasarlanıp yapılandırıldıktan sonra gerçekleştirilmiştir.

Helvacızade, 2003 yılında Ulusal Kalite Ödülü yarışında Mükemmellikte yetkinlik belgesini almıştır. 9 ana kriterden oluşan ve müşteri, çalışan ve toplum mutluluğunun; politika ve stratejilerin; çalışanların, kaynakların ve süreçlerin etkin bir liderlik anlayışıyla yönlendirilerek sağlanabileceği sistemde yer alan kriterler organizasyonun hedefleri doğrultusunda tasarlanıp yapılandırılmış ve hayata geçirilmiştir.

2005 yılında ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi belgesini Türkiye’de ilk alan yağ firması olmuştur.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından, 1 Eylül 2015 tarihinde Türkiye’nin 200. Ar-Ge Merkezi olarak belgelendirilen Zade & Zade Vital İbn-i Sina Ar-Ge Merkezi’nde, besin destekleri, gıda ve ilaç alanında yeni ürün geliştirme ve patent alma işlemleri gerçekleştirilmektedir.

Kapsamlı, ileri teknolojisi ve yüksek standartları sayesinde 18 kalite ve sistem sertifikasyon belgesine sahip olarak üretim yapan tek kuruluştur.

Üniversite-Sanayi işbirlikleri, Ar-Ge tesislerinde yenilikçi ürün ve uygulamaları ve kalite & sistem süreçlerindeki titizlikle yürüttüğü denetimleri ile sürekli gelişimi sürdürmeyi hedeflemektedir.